Saturday, September 12, 2015

Keputusan UPSR

 
Ulasan menarik dr seseorg dlm fb...ttg komen saiful nang mengenai keputusan upsr
Copy paste..

Kalau nak bagi contoh org yg boleh digelak2an Tuan Haji SN, mungkin saya lah orgnya. Perjalanan hidup saya mmg terbalik dgn beliau.

Saya pelajar yg boleh dikategori cemerlang sejak darjah 1. Mendapat 5a, 8a,10a utk upsr, pmr, spm. Semasa buat ijazah di university of bristol, saya dpt biasiswa dari uni yg berjumlah £3000 kerana kecemerlangan dlm akademik.

Sekarang saya bertugas sbg seorg guru biasa. Duit tak byk. Tiada syarikat sendiri. Tiada klinik sendiri.

Suami punya jln cerita yg hampir sama. Skrg bertugas sebagai jurutera di syarikat minyak milik UK, tp ramai lg bekas schoolmates yg lebih senang hidupnya skrg, sdgkan dizaman sekolah hanya pelajar biasa. Drive kereta yg lebih besar, rumah lebih hebat.
 
Kalau ramai yg comment di sini berbangga dgn keputusan tidak seberapa ttp skrg dah kaya dan berjaya, nasihat saya sedikit berbeza untuk adik2.

Pendidikan itu penting, adik2. Di sekolah, kena fokus. Homework kena siap. Mesti dtg awal, bukan lepas rehat baru masuk skolah. Dtg sekolah setiap hari, jgn suka ponteng. Dari situ la adik2 belajar ketahanan diri. Disiplin. Komunikasi dgn kawan2. Cara hormat guru.


Cikgu bukan marah kalau adik2 tak dpt A. Cikgu marah kalau adik2, tak pandai jaga buku. Macam mana nak jg keluarga kalau buku pun asyik hilang...

Cikgu marah kalau adik2 tak siap homework, macam mana nnt adik masuk u bila assignment lebih byk.

Cikgu marah bukan sbb adik2 tak pandai buat persamaan kimia, cikgu marah sbb adik2 takde rasa tggjawab thdp diri sendiri. Tak rasa bersalah kalau tgk kawan2 dah boleh buat, awak hanya salin jawapan kwn. Itupun bagus kalau nak salin, budak skrg kalo tak siap kerja, dats it. Cikgu tak boleh buat apa.

Tak semua org nasibnya baik. Gagal di sekolah, tp hidupnya senang. Adik2 kena igt, brp ramai org susah diluar sana. Yg bukak bisnes pun bukan semua senang lenang dik.. Kalau nasib adik baik berbakat dalam bidang yg baik, macam fotografi, mungkin boleh sng. Tapi kalau bakat takde, akademik takde...

Usaha dahulu sebelum putus asa. Dari pengalaman cikgu, budak yg rajin jarang sekali keputusan teruk. Cuma yg dtg skolah tp dlm beg ada mercun dgn rokok , buku takde lgsg.. Yg tu biasanya gagal dgn hebat.

Cikgu tak anggap 1a tak bagus. Cikgu hny pandang usaha yg adik2 dah buat utk dptkannya. Cikgu yakin, semua cikgu berpendapat mcm tu.


Wlaupun cikgu tak kaya, cikgu gembira sbb dpt kongsi ilmu cikgu dgn pelajar. Mcm jugak doktor2 klinik kerajaan, mereka tak sekaya tony fernandes , tp ilmu yg dimiliki utk kebaikan org lain.
Belajar bukan nak kaya, belajar utk naikkan darjat kita dimata Tuhan. Di dunia mungkin miskin...
Untuk anak2 mummy pulak, insyaAllah mummy tak paksa korang blaja smpai lebam. Tp kalau main2 smbil blaja, mmg lebam korang mummy balun.

Thursday, April 9, 2015

Flash Card Baru lagi... Mari Belajar Matematik

Print Flash Card yang baru... Dah berapa kali print...


File dalam bentuk .jpg


File .png dengan background belakang di hidden kan


Jemput singgah KEDAI ONLINE disini.

Thursday, April 2, 2015

[FREE Flash Card] Jom ajar anak ngaji ^_^

Ada banyak sangat bahan2 yg menarik kat website ni. Kalau ketandusan idea boleh datang sini >> http://www.amuslimhomeschool.com
 

 

I'm giving away these fun Arabic flashcards which show the alphabet with fatha, kessra and dummah!
You can print them A4 size to use as a poster display, or to make flashcards simply adjust your printer settings to print multiple pages on one sheet. Choose how many you want on one sheet to determine the size you'd like! (for example, print 2 pages to a sheet for A5 letters, or 4 to a sheet for A6 etc)



Untuk download klik je sini: Arabic alphabet flash card atau {sini}


free printable arabic alphabet cards with harakat

Jemput singgah KEDAI ONLINE disini.

Wednesday, April 1, 2015

Belajar Al-Quran Menggunakan Flash Card (Baris Depan)

Untuk di "Print" bahagian Depan Kad

















Untuk di "Print" bahagian Belakang Kad (Saiz Kecilkan Sikit)






























Cara Saya "Print" bahagian Depan Kad
** Ini cara saya print, terpulang pada anda cara yang anda rasakan ia paling mudah & paling penting kerja cepat setel. Try baca & fahamkan dulu cara saya, kalau dirasakan boleh menjimatkan masa anda, teruskan ya ^_^

**Saya gunakan printer Epson L300 kerana saya dapat jimatkan ink printer. Kalau ada bajet lebih boleh la beli printer L800. Saya suka printer ni sebabnya sy selalu sangat print bahan2 selain al quran & bahasa arab ^_^


**Saya juga gunakan kertas jenis Glossy sebab hasilnya adalah seperti dibeli dikedai (Saya menjadi sangat gembira & bersemangat nk flashkan pd anak)




Cara "Print" bahagian Depan Kad



1. Buka gunakan Windows Photo Viewer
2. Klik "Print"
3. Pastikan anda setting "Full Page Photo"
4. Print kesemua huruf sampai habis



Akan keluar output seperti ini.

OK - done, next....

Next, kita nk print huruf bahagian belakang pula (seperti dalam gambar dibawah). Hurufnya kecil sahaja. Ini adalah untuk memudahkan kita mem"flash" kad dengan pantas. Macam buat tanda gitu.

Tapi, sebelum boleh print yg belakang punyer, kita kena potong dulu kad tu. Potoong pada garisan yang ada tu. Kalau xde cutter yang macam saya gunakan ini. Guna gunting or pisau pun OK. Just hati2 OK. Bila dah habis potong, kita boleh mulakan step untuk Print bahagian belakang pula.


Cara "Print" bahagian Belakang Kad
 

1. Buka gunakan Windows Photo Viewer
2. Klik "Print"
3. Pastikan anda setting "Wallet (9)"
- langkah ini adalah untuk memastikan yang huruf menjadi kecil, seperti dalam gambar dibawah


4. Print pada bahagian belakang kad, pastikan huruf depan dengan belakang mesti sama tau ^_^