Thursday, April 9, 2015

Flash Card Baru lagi... Mari Belajar Matematik

Print Flash Card yang baru... Dah berapa kali print...


File dalam bentuk .jpg


File .png dengan background belakang di hidden kan


Jemput singgah KEDAI ONLINE disini.

Thursday, April 2, 2015

[FREE Flash Card] Jom ajar anak ngaji ^_^

Ada banyak sangat bahan2 yg menarik kat website ni. Kalau ketandusan idea boleh datang sini >> http://www.amuslimhomeschool.com
 

 

I'm giving away these fun Arabic flashcards which show the alphabet with fatha, kessra and dummah!
You can print them A4 size to use as a poster display, or to make flashcards simply adjust your printer settings to print multiple pages on one sheet. Choose how many you want on one sheet to determine the size you'd like! (for example, print 2 pages to a sheet for A5 letters, or 4 to a sheet for A6 etc)



Untuk download klik je sini: Arabic alphabet flash card atau {sini}


free printable arabic alphabet cards with harakat

Jemput singgah KEDAI ONLINE disini.

Wednesday, April 1, 2015

Belajar Al-Quran Menggunakan Flash Card (Baris Depan)

Untuk di "Print" bahagian Depan Kad

















Untuk di "Print" bahagian Belakang Kad (Saiz Kecilkan Sikit)






























Cara Saya "Print" bahagian Depan Kad
** Ini cara saya print, terpulang pada anda cara yang anda rasakan ia paling mudah & paling penting kerja cepat setel. Try baca & fahamkan dulu cara saya, kalau dirasakan boleh menjimatkan masa anda, teruskan ya ^_^

**Saya gunakan printer Epson L300 kerana saya dapat jimatkan ink printer. Kalau ada bajet lebih boleh la beli printer L800. Saya suka printer ni sebabnya sy selalu sangat print bahan2 selain al quran & bahasa arab ^_^


**Saya juga gunakan kertas jenis Glossy sebab hasilnya adalah seperti dibeli dikedai (Saya menjadi sangat gembira & bersemangat nk flashkan pd anak)




Cara "Print" bahagian Depan Kad



1. Buka gunakan Windows Photo Viewer
2. Klik "Print"
3. Pastikan anda setting "Full Page Photo"
4. Print kesemua huruf sampai habis



Akan keluar output seperti ini.

OK - done, next....

Next, kita nk print huruf bahagian belakang pula (seperti dalam gambar dibawah). Hurufnya kecil sahaja. Ini adalah untuk memudahkan kita mem"flash" kad dengan pantas. Macam buat tanda gitu.

Tapi, sebelum boleh print yg belakang punyer, kita kena potong dulu kad tu. Potoong pada garisan yang ada tu. Kalau xde cutter yang macam saya gunakan ini. Guna gunting or pisau pun OK. Just hati2 OK. Bila dah habis potong, kita boleh mulakan step untuk Print bahagian belakang pula.


Cara "Print" bahagian Belakang Kad
 

1. Buka gunakan Windows Photo Viewer
2. Klik "Print"
3. Pastikan anda setting "Wallet (9)"
- langkah ini adalah untuk memastikan yang huruf menjadi kecil, seperti dalam gambar dibawah


4. Print pada bahagian belakang kad, pastikan huruf depan dengan belakang mesti sama tau ^_^